"

The Lady With The Little Dog - Joie de Vivre Blog - LifeStyle, Travel, Fashion, Art, Beauty, Music, Books, Health, Houses, Gardens, Wellbeing

неделя, 29 март 2015 г.

Лебедово езеро в Софийската Национална Опера - Swanlake At Sofia Opera

Една от причините поради които все още продължавам да живея в София и не съм забегнала в някое дивно родопско селце е Софийската Опера и Балет.

Не знам за вас дали обичате да ходите на театър, на опера и на балет или дали въобще имате възможност за това, но за мен това е жизнена необходимост.

Някои от най-прекрасните неща, които може да предложи родният ми град София не са моловете и чалготеките, а са театрите, операта, оперетата и балета.
Балетната трупа на Софийската Национална Опера е изключително добра и винаги , когато


имам възможност не пропускам да се насладя на великолепните спектакли. А оркестърът...оркестърът е прекрасен.

Танцът на 4-те малки лебеди е любим на всички.

Малко са съставите в света, които биха могли да изнесат на плещите си , да изсвирят и да изиграят балетът  "Лебедово езеро", но за щастие българкият балетен и музикантски екип е в състояние да поднесе на публиката си този изключително тежък, предизвикателно артистичен, технически труден и омайващо красив балетен и музикален  спектакъл.
Няма да се спирам на либретото на "Лебедово езеро", всеки би могъл да си купи програма и да го прочете.


Само ще отбележа, че пътят към истинското разбиране на "Лебедово езеро" не е кратък и няма да стигнете до него чрез посещението на един спектакъл. Ако искате да разберете "Лебедово езеро" трябва да го гледате много пъти в продължение на години - филмът "Черният лебед" с Натали Портман може да бъде само спомагателен в случая,


но не оставайте в никакъв случай само с него , защото представата ви за балета като изкуство и за спектакъла "Лебедово езеро " като цяло ще бъде изопачено.
 Кулминацията на спектакъла е когато примабалерината ( в клипа примата на American Ballet Theatre - Gillian Murphy )
  Gillian Murphy

 изпълнява 33 фуетета като Черният лебед Одилия за да съблазни Принца и да го накара да забрави Белият лебед Одета - ролите на белия и черния лебед се изпълняват от една и съща примабалерина.
 Светлана Захарова примабалерина на Большой Театр и на La Scala.
На снимката Светлана Захарова на сцената на La Scala.

Но колкото и да са трудни фуететата - фуете е изключително сложен пирует, изпълняван на върха на палците, и да са на границите на човешките възможности, не в тях е смисъла на спектакъла.
 Мая Плисецкая танцува Черният лебед Одилия

Най-великата Одета-Одилия за всички времена
Мая Плисецкая танцувала Лебедово езеро 800 пъти.
Мая Плисецкая
Мая Плисецкая като Белия лебед Одета


Не знам дали знаете, но "Лебедово езеро" има два финала - един оригиналният трагичен в който двамата влюбени загиват - така го е чувствал Чайковски и друг, оптимистичен в който двамата влюбени оцеляват - говори се, че някога Сталин се е натъжавал и депресирал толкова много от тъжния финал, че заради него Болшой театър е променил финала на спектакъла. От тогава в света се играят две версии на Лебедово езеро оптимистична и трагична - всяка театрална трупа си избира своята.


Всъщност може би всеки има своето "Лебедово езеро". Кое е вашето?
Музиката на "Лебедово езеро" е може би най-красивата и най-вълшебна музика на света. Няма да се впусна в описания за нищо на света, защото тя трябва да бъде чута.


Замъкът Нойшванщайн в Баварските Алпи и историята на създателя му влюбения крал Лудвиг  вдъхновяват Чайковски да създаде най-великият балет - "Лебедово езеро".


Препоръчвам ви това преживяване и моля ви, бъдете от зрителите, изпълнени с уважение към техни величества  Операта и Балета и спазете дрес кода, независимо от всичко. Малка черна рокля, малка чантичка, висок ток и прибрани коси за вас - може да не се ограничавате до тук, естествено, а да бъдете толкова posh колкото ви се иска - операта е място в което можете, и трябва, да бъдете елегантна, изискана и модерна. За кавалера ви - напомнете му да сложи поне сако, риза, вратовръзка и обезателно елегантни обувки.
Вземете си по чаша шампанско, разгърнете програмата, прочетете либретото, не обръщайте никакво внимание на износения мокет по красивите мраморни стъпала на Операта ( ех, уви, интериорът на Софийската опера е далеч от интериора на Болшой театър)  и се насладете на едно изключително и висше изкуство.


"Лебедово езеро" е спектакъл, който продължава 4 часа и е в четири действия, разделени от три  антракта - пиша това , защото наскоро една двойка зад гърба ми изпадна в ужас, когато внезапно откри, че спектакълът не само че не свърши след втория час, а явно тепърва започваше. Беше ми доста забавно да слушам как светкавично отложиха срещите си и особено как мъжът изпусна мача:)))


Така че отделете си достатъчно време, всъщност цялата вечер, защото посещението на  балетът "Лебедово езеро" е истинско събитие.


И накрая един невероятен спектакъл на "Лебедово езеро" - танцуват незабравимите Рудолф Нуреев и Марго Фонтейн.
Разбира се, това е само един видеоклип, където спектакълът е посъкратен за да се вмъкне в два часа и направен за да остане за поколенията
частица от изкуството на Марго Фонтейн и Рудолф Нуреев.
На живо магията на "Лебедово езеро" е непредаваема.





4 коментара:

  1. Аз лично никога не съм ходила на балет в живота си, но след като прочетох тази статия реших да посетя Софийската Опера. За съжаление видях, че спектакъл на "Лебедово езеро" ще има чак следващия сезон, но си взех билети за "Спящата красавица" и сега чакам с нетърпение:)Би ли ни разказала , както само ти умееш, повече за този спектакъл, видях,че също е на Чайковски, който е автор на "Лебедово езеро" - да си кажа, аз затова избрах тази постановка,но знам само това.
    Взех билети и за мъжа ми и той е в потрес.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздравляния за това, че си решила да се запознаеш с едно новао за теб изкуство.
      Спящата красавица е един от трите най-прекрасни балета на Чайковски, на българска сцена реализацията му е дело на примата Маша Илиева.
      Разкошен балет е, няма да останете разночаровани.

      Изтриване